Skolmaten

Skolmaten

En förutsättning för att barn ska vara friska, växa och koncentrera sig på sina studier är god, nyttig, vällagad och varierad mat.

På Entréskolan serveras varje dag näringsriktig mat i skolans matservering. För oss är det viktigt att ge en bra skollunch i en trivsam miljö då detta har en stor betydelse för elevernas hälsa, trivsel och lärande. Mätta och nöjda elever orkar fokusera på skolarbetet hela dagen och det skapar också en lugnare miljö på lektioner och raster.

Näringsriktig mat
Varje dag serveras en stor salladsbuffé, minst en varmrätt samt ett vegetariskt alternativ. Till maten serveras varje dag knäckebröd, smör, mjölk och vatten. Elever med allergier eller elever som inte äter speciella livsmedel på grund av religionstillhörighet får specialkost serverad varje dag. Nötter eller sesamfrön används aldrig i någon maträtt.
Menyerna säsongsanpassas och är en blandning av den klassiska svenska husmanskosten och rätter från hela världen. Maten som serveras ger eleverna alla de näringsämnen som de behöver utan konstiga tillsatser. Måltiderna är näringsberäknade enligt livsmedelsverkets rekommendationer.

Pedagogisk lunch
På Entréskolan är skolmåltiden en pedagogisk lunch och en del i elevernas utbildning. Varje dag finns det personal på skolan som äter skollunch tillsammans med eleverna för att skapa en lugn och trivsam miljö i matserveringen. Ibland är skolmaten en del i ett arbetsområde som eleverna arbetar med i skolarbetet.

Elevdeltagande
Vi tycker att det är viktig att engagera eleverna i måltidsfrågorna. På skolan finns ett matråd där eleverna har möjlighet att påverka och vara med och planera maträtter, temaveckor och trivseln i matserveringen. Matrådet utgörs av representanter från elever, personal och matleverantören. Maten diskuteras även på klassråd där alla elever har möjlighet att ge synpunkter på maten och skollunchmiljön. Målet är att arbeta för att alla elever på skolan ska äta och trivas under skollunchen.

Regelbunden utvärdering av skolmaten
Måltiderna utvärderas regelbundet. Varje termin görs en avstämningsenkät med alla elever för att följa upp hur elever upplever skolmaten samt måltidsupplevelsen. En nära kontakt förs med matleverantören för att utveckla och förbättra skolmatens kvalitet.

Vår skolmatsleverantör
All mat tillagas och levereras till skolan av restaurangen Shelz group som är specialiserade på att tillaga skolmat till skolor. Maten som lagas är klimatsmart för att minska vår miljöpåverkan. Råvarorna som används är till stor andel närproducerade och ekologiska. De följer utvecklingen av världens hav och serverar aldrig fisk som är rödlistad av WWF.

Tyck till om skolmaten
Har ni tips och idéer gällande skolmaten? Förslag på nya rätter? Har du ett klagomål? Skicka ett mail till restaurangen Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Log in

create an account